Kruipruimte en huisstofmijt


Schimmels en Huisstofmijt komen (helaas) met flinke regelmaat voor in de Nederlandse huizen. Naast het feit dat ze vies zijn en slecht zijn voor de gezondheid, geven schimmels een signaal af. De ruimte waarin ze voor komen zijn te nat en/of er is nauwelijks sprake van ventilatie. Om uw woning goed te onderhouden dient bij deze genoemden signalen meteen actie te worden ondernomen.

Een belangrijke en vaak vergeten ruimte van een huis is de kruipruimte. Het is daarom ook niet zo gek dat juist hier veel schimmels voor komen. Een laagje grondwater dat in vele huizen staat of een natte bodem die maar niet droog wil worden. Vooral in de wintermaanden komt er veel vocht in de kruipruimte, hetgeen flinke vochtproblemen kan opleveren. Indien hier niets aan gedaan wordt, zal dit uiteindelijk kunnen resulteren in schimmelvorming!

Het creëren van een goede luchtstroom, ook wel luchtcirculatie genoemd, is hierbij een belangrijke en bepalende factor. Op deze manier wordt voorkomen dat warme lucht stil blijft staan in de ruimte. Die lucht zorgt er vervolgens voor dat er schimmels ontstaat. Door de lucht te laten circuleren, is er een constante luchtstroom mogelijk, waardoor het schimmels onmogelijk wordt gemaakt te groeien. Vaak worden er ventilatie buisjes geplaatst van buiten naar binnen, richting de kruipruimte. Door op meerdere plekken rondom huis een dergelijk buisje te plaatsen, wordt uiteindelijk een luchtcirculatie gecreëerd. Het goed ventileren van je huis (en kruipruimte) is dus een must!

Het komt voor dat mensen klachten krijgen wanneer ze veel thuis verblijven. Dit kan (uiteraard) vele oorzaken hebben. Toch blijkt dat schimmels, zwamvorming en ongedierte in de kruipruimte vaak de onderliggende oorzaak zijn van de klachten. Vanwege het feit dat warme lucht opstijgt, zal dit dus ook de woonkamer bereiken. Door alle kieren en gaten stijgt de lucht, vergezeld met schimmelsporen en andere stoffen, op naar boven.