Huisstofmijt


Huisstofmijt, dit diertje is in principe niet schadelijk. Bij een huisstofmijtallergie regeert je afweersysteem in extreme mate op vooral de uitwerpselen van de huisstofmijt. Huisstofmijten zijn ontzettend klein, zo’n 0,1 tot 0,6 mm, en ze voeden zich met huidschilfers van mens en dier. Ze komen overal in het huis voor, maar ook op kantoor, in de fabriek, in een hotel, restaurant en dergelijke. Huisstofmijten zitten het gehele jaar door in je huis, maar met name in de herfst en de winter, als de verwarming weer wat hoger gaat, komen ze veel meer voor. Dan gedijen ze namelijk het best. Ze hebben het liefst een donkere plek met een temperatuur van tussen de 20 en 30 graden Celsius en een hoge luchtvochtigheid van 80% of meer. Huisstofmijt is de belangrijkste veroorzaker van allergieën. Van alle mensen met een allergie heeft bijna 40% huisstofmijtallergie.

Klachten door de huisstofmijt

De klachten bij een huisstofmijtallergie zijn met name niesbuien, een loopneus of verstopte neus, rode, jeukende en tranende ogen, rode en opgezwollen huid, veel hoesten, benauwdheid vaak gepaard gaande met een piepende adem. Daarnaast kun je vaak last hebben van hoofdpijn, algehele moeheid en lusteloosheid.

Huisstofmijtallergie is een zogenoemde inhalatieallergie, net als hooikoorts. Dat houdt in dat de allergische stof wordt ingeademd (geïnhaleerd). Deze lucht dat wordt ingeademd bevat binnenshuis allerlei microscopisch kleine deeltjes, waaronder de uitwerpselen van de huisstofmijt en dat is nou net de stof waar je de allergische reactie van krijgt als je er gevoelig voor bent. Dat uit zich vooral in de slijmvliezen van je neus, de luchtwegen en je ogen.

Wanneer heb je het meeste last van de huisstofmijt?

Het diertje leeft het gehele jaar om ons heen en is dus niet seizoensgebonden. De klachten zijn echter wel vaak in de herfst en in de winter heviger, omdat de verwarming dan aan gaat en de huisstofmijt dan beter gedijt.

Hoe evolueert een huisstofmijtallergie zich?

Als gevolg van de allergische reactie zal de gevoeligheid naar mate de tijd vordert heftiger worden. Dat betekent dat je steeds vaker en steeds langer neus- en oogklachten gepaard gaande met astmatische aanvallen zult hebben. Na verloop van enkele jaren kan de allergie zich ook uitbreiden naar de longen, waardoor er zelfs allergisch astma kan ontstaan. Astma kan ernstig zijn, dus is het zeker belangrijk om de huisstofmijtallergie te gaan behandelen en er voor te zorgen dat de allergische astma zich niet kan ontwikkelen. Hoe je dit behandelen kunt doen lees je hier.